Kdv 2 Muhasebe Kaydı

Kdv 2 Muhasebe Kaydı Nasıl Yapılır?

İçindekiler

Bazı alım-satım işlemlerinde  KDV 2 tahsilatı yapılması gerekir. Gelin hep beraber vergi türlerinden KDV 2’yi inceleyelim.

Kdv  %1, %8, %18 gibi farklı oranlarda her türlü ürün ve hizmet satışından alınan bir vergidir. Türkiye’de yapılan alım satım işlemlerinde kdv tahsilatını yapmak kolaydır. Fakat bazı sektörlerde tahsilat yapmak zor olabilir. Bu gibi durumlarda Kdv 2 denilen vergi çeşidi kullanılır.

Kdv 2 Nedir?

Kısaca tanımını yapmak gerekirse normal kdv tahsilatının yapılamadığı veya tahsilatın zor olduğu durumlar için kullanılan vergi türüdür. Türkiye sınırları içerisinde kdv 2 nin tahsilatı anlık olur. Kdv 2 nin  yurt dışında ve yurtiçinde olması farklı şekillerde uygulamasına neden olur. Örnek verecek olursak satıcı yurtdışında ve vergi mükellefiyeti yok fakat alıcı Türkiye’de bu durumda satıcı vergi ödeyemeyeceği için vergi alıcının üzerine kalır. Böyle bir durumda alıcı Kdv 2 beyannamesi düzenleyerek vergi ödemesini yapmak durumundadır. Kdv 2 beyannamesi sayesinde vergi tek tarafa değil iki  taraftan da oranlar çerçevesinde tahsil edilir.

Kdv 2 Beyannamesi Nasıl Hazırlanır?

Kdv 2 beyannamesi düzenlemek isteyen kişiler vergi dairesinde hazır form alınarak mavi kalem ile doldurulup tahakkuk ettirilebilir. Ayrıca beyanname düzenleme programı üzerinden doldurularak e-beyan üzerinden mali müşavir imzası ile verilebilir. Formlara internet üzerinden gelir idaresi başkanlığı websitesin’de beyanname ve formlar sayfasından indirilip doldurulabilir.

Kdv 2 Beyannamesi Ne Zaman Ödenmeli?

Kdv 2 beyannamesi normal kdv beyannamesi gibi her ayın 26 sına kadar yapılmalı ve tahakkuk ettirilmelidir. Ayrıca ödeme günü de yine ayın 26 sı’dır. Devlet bankaları üzerinden online ödeme yapılabilir veya interaktif vergi dairesi üzerinden online ödeme yapılabilir.

Kdv 2 Nasıl Hesaplanır?

Kdv 2 muhasebe kaydı nasıl yapılır, hesaplamasında standart olarak normal kdv de ki süreçler uygulanır fakat burada ki fark uygulanacak kdv tevkifat oranı neyse ona göre ödeme çıkmasıdır.Hemen şöyle yük taşıma firmasına ait bir kdv tevkifatı uygulayalım.
X Ltd. Şti.’ne 1.000 TL matrahlı  tevkifatlı bir yük taşıma faturası kesilmiş olsun. Yük taşıma faturalarında tevkifat oranı 2/10 ‘dur. Hemen hesaplamaya başlayalım. Standart olarak 1.000 TL matrahlı faturanın %18 kdv si 180 TL ve toplam fatura 1.180 TL olacaktır.
Kdv tevkifatı uygulayacak olursa 180 tl nin 2/10 u 36 TL olarak tevkifat hesaplanır. İndirilecek Kdv olarak 180 TL nin tamamını kullansakta 36 TL sini kdv 2 ile bildirip peşin olarak öderiz. Muhasebe kaydına gelecek olursa hemen aşağıdaki şekilde örnekleyebiliriz.

Kdv 2 Muhasebe Kaydı

Tevkifatlı nakliye faturası muhasebe kaydı

Tavsiye Ettiğimiz Makaleler

nasıl mali müşavir olunur
Vergi

Nasıl Mali Müşavir Olunur?

Mali müşavirlik mesleği, finansal danışmanlık ve vergi konularında uzmanlaşmış profesyonellerin finansal başarıya giden yolda önemli bir rol oynar. Mali müşavirler, bireylerin ve işletmelerin finansal sorunlarına

vergi ziyaı nedir
Vergi

Vergi Ziyaı Ne Demek?

Vergi ziyaı ne demek; yasal olmayan yolla gerçekleştirilen vergi miktarını azaltan faaliyetlerdir. Gelin daha detaylı olarak Vergi Ziyaı nedir birlikte inceleyelim. Vergi Ziyaı Ne Demek?

HEMEN ÜCRETSİZ İNDİR!

Muhasebelab Tüm Gücüyle Cebinizde.

Muhasebelab uygulaması Türkiye’nin sayılı SGS uygulamalarındandır.  Uygulama içerisinde SGS çıkmış sorularSGS pratik bilgiler ve daha fazlası yer almaktadır. Muhasebelab’da SGS online test çözebilirsiniz. Muhasebelab uygulaması tüm gücü ile artık cebinizde.