Eğer bir sosyal medya fenomeniyseniz, muhtemelen sosyal medya geliri elde edenlere yönelik yeni vergi oranlarını merak ediyorsunuzdur.
Sosyal Medya Gelirleri Vergilendirilebilir mi?
Evet! Aslında, sosyal medya faaliyetlerinizden elde ettiğiniz tüm gelirler vergiye tabidir. Bu, reklam veya sponsorlu gönderilerden elde edilen gelirin yanı sıra Instagram veya Facebook üzerinden ürün satışından elde edilen geliri de içerir.
ATO’ya göre, sosyal medya gelirleri aşağıdaki yollarla elde ediliyorsa vergiye tabidir:
- Instagram hesabınızdaki reklam gelirleri;
- Diğer işletmelerden alınan sponsorluk ücretleri; ve
- Ürünleri veya hizmetleri hakkında görüşlerinizi almak isteyen şirketler tarafından ödenen para.
Sosyal Medya Gelirleri Ne Kadar Vergilendirilir?
Sosyal medya geliri elde edenler için mevcut vergi oranı %15’tir. Bu, bir yıl içinde 50.000 $ reklam geliri elde ederseniz, 7.500 $ vergi ödeyeceğiniz anlamına gelir (50.000 $’ın %15’i). Bir yıl içinde 100.000 $’dan fazla reklam geliri elde ederseniz, bu oran %16’ya yükselir.
Sosyal medya hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Onsuz bir hayat düşünemiyoruz!
Peki ya sosyal medyada paylaşımda bulunduğunuz için para alıyorsanız? Bu gelir vergiye tabi midir?
Evet, vergiye tabi! Sosyal medya geliri vergiye tabidir. İşiniz için nasıl ödeme alıyorsanız, işvereniniz maaşınızdan nasıl vergi kesiyorsa, sosyal medya geliriniz için de vergi ödemeniz gerekir.
IRS, sosyal medya gelirlerini vergiye tabi gelir olarak kabul eder ve buna göre vergilendirir. Ücretler ve maaşlar gibi diğer gelir türleriyle aynı oranda vergilendirilirler. Ayrıca, tıpkı normal istihdam geliri gibi stopaj ve tahmini vergi ödemelerine tabidirler.
Sosyal Medya Gelirleri Ne Kadar Vergilendirilir?
Sosyal Medya Gelirleri üzerindeki yeni vergi oranı %20’dir. Ancak bu rakam ülkenizin vergi kanunlarına göre değişiklik gösterebilir.
Sosyal medya geliriniz, ticari faaliyetlerinizden elde edilen brüt tutarın %15’ine eşit sabit bir oranda vergilendirmeye tabidir. Brüt gelirler, Instagram veya Facebook gibi bir platformda hizmet sunma karşılığında alınan her türlü para veya mülkü içerir (başka biri tarafından sağlananlar dahil).
Sosyal Medya Gelir Vergisi Ödenmezse Ne Olur?
Vergilerini ödemeyen sosyal medya fenomenleri, para cezaları ve faiz ücretleri ile cezalandırılacaktır. Ülkelerinin vergi yasalarına uymazlarsa cezai suçlamalarla da karşılaşabilirler.
Sosyal medya geliri elde edenlerden, sosyal medya gelirleri için yeni bir vergi oranı ödemeleri isteniyor. Yeni vergi oranları 2020/2021 mali yılında uygulanacak ve sosyal medya kullanıcılarını sosyal medya faaliyetleri yoluyla elde ettikleri gelirler için vergi ödemeye teşvik etmek üzere tasarlandı.